Vaikka maailmantähtien kaltaisten urheilijoiden palkkapussit saattavat saada tavallisen kansalaisen kateudesta vihreäksi, ei urheilu ja urheilijana elantonsa tienaaminen läheskään aina tarkoita massiivisia tuloja. Jokainen tietysti ymmärtää, että esimerkiksi Lionel Messin tai UsainBoltin kaltaiset urheilukenttien supertähdet saavat mitä rahakkaampia sponsorointitarjouksia jatkuvasti, mutta suurimmalle osalle urheilijoista asia ei ole lainkaan näin helppo.
Uraansa aloitteleva urheilija tai harrastajamäärältään pienemmän lajin, kuten maastohiihdon, edustaja saattaa olla joskus pulassa. Harjoittelun ohessa ei ehdi tekemään töitä, mutta rahaakin olisi jostain saatava. Tässä tapauksessa on kaksi vaihtoehtoa. On jätettävä harjoitteluaikaa pienemmäksi, jolloin huipun saavuttaminen jää yhä kaukaisemmaksi haaveeksi. Vaihtoehtoisesti täytyy lähteä metsästämään rahoitussponsoreita.
Mitä sponsorointi on?
Sponsoroinnin periaate on varsin yksinkertainen. Urheilija saa joltakin yritykseltä rahaa voidakseen harjoitella täysipäiväisesti. Yhtiö puolestaan saa näkyvyyttä hänen kauttaan. Tästä syystä jo huipulla oleville urheilijoille voidaan maksaa paljonkin siitä, että brändi saa oman nimensä ja logonsa näkyviin. Molemmat osapuolet siis hyötyvät, kun yritys saa näkyvyyttä ja ammattilainen rahaa harjoittelunsa ja kilpailemisensa rahoittamiseen.
Sponsorointi tuo urheilijaa sponsoroivalle yritykselle näkyvyyttä ja sitä kautta kassavirtaa, mutta toisaalta sponsoroinnilla firma voi hyvinkin hankkia myös aineetonta hyötyä, kuten imagon tai brändiarvon kasvattamista, joka tosin pitkällä tähtäimellä voi realisoitua kassavirraksi. Urheilijoiden kannattaakin aina sponsorointisopimusta metsästäessään muistaa, että hän voi tuoda yritykselle rahallisen arvon lisäksi myös paljon muuta, joten omat vahvuudet ja verkostot kannattaa miettiä läpi tarkasti.
Sponsoreiden valinta
Urheilijan kannattaa lähteä lähestymään mahdollisia sponsoreita esimerkiksi jo hankkimiensa verkostojen kautta. Verkostot ovat toki nykypäivänä varsin tärkeässä osassa monessa liike-elämää koskevassa asiassa. Kun on kyse rahoituksesta ja rahoitussponsorista, on aina hyvä muistaa, että sopimuksessa voi olla monenlaisia ehtoja, jotka saattavat hyvinkin koskea tulevien sponsorisopimusten laadintaa.
Useimmiten sponsorointisopimus voi kieltää esimerkiksi kilpailevan yrityksen mainostuksen ja asettaa tietyt aikarajat sopimukselle. Ennen sen solmimista urheilijan tulisikin olla valmis sitoutumaan omaan osuuteensa sopimuksesta sen kattamaksi ajaksi, mikä voi mahdollisesti olla jopa vuosiksi eteenpäin. Maajoukkueurheilijat saattavat joutua liiton kautta mainostamaan tiettyä yritystä. Tässä tapauksessa onkin tärkeää selvittää, ettei uusi sponsorointisopimus rikkoudu, jos näin tapahtuu.
Urheilijan velvoitteet rahoitussponsoria kohtaan
Urheilija, jota tietty yritys sponsoroi, toimii periaatteessa tämän yrityksen, sen brändin ja tuotteen keulakuvana. Yhtiö voi rahallista tukeaan vastaan odottaa tiettyä näkyvyyttä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Usein tällaiseen näkyvyyteen asetetaan selkeät luvut, esimerkiksi yrityksen logon, tuotteiden tai muun toivotun asian näkyminen sponsoroitavan henkilön Instagram-tilillä kolme kertaa viikossa.
Urheilija ei tietysti voi taata yrityksen saamaa näkyvyyttä esimerkiksi kilpailun aikana, koska hän ei voi koskaan sataprosenttisesti taata menestystään. Jonkinlaisia raameja ja ehtoja sponsorointisopimus voi kuitenkin hänen toimilleen asettaa. Koska sponsori maksaa osan urheilijan palkasta, on tällä tietenkin velvoitteita sponsoriaan kohtaan.
Urheilijalupaus voi hyötyä pitkäksi aikaa
Rahoitussponsorit ovat siis urheilijoiden palkanmaksajia, sillä he saavat rahaa antamaansa panosta vastaan. Sponsorointi on kuitenkin tavanomaista työsuhdetta mutkikkaampi ja kaksisuuntaisempi sopimus, jossa molemmat hyötyvät. Jos oikein hyvin käy, voi yritys urheilijalupauksen uran alkua tukemalla saada itselleen näkyvyyttä vielä vuosikausiksi eteenpäinkin.
Toisaalta sponsorointi on aina myös riski, sillä koskaan ei tiedä, mitä sponsoroitavalle lajille tai urheilijalle tulee tapahtumaan. On myös vaikeaa ennustaa, minkälaisissa merkeissä hän päätyy julkisuuteen. Onneksi useat yritykset ovat valmiita ottamaan riskin, joka voi kantaa varsin mehukastakin hedelmää. Tällä tavalla suomalaistakin huippuhiihtoa saadaan autettua taas askel eteenpäin. Hiihtäjän pääasiallisen työn tosiaan kuuluisi olla harjoittelu.