Kun puhutaan liikunnasta ja kuntoilusta, saattaa usealle tulla ensimmäisenä mieleen kuntosalilla tai erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla rehkiminen. Kuntoilu on kuitenkin paljon muutakin. Juoksulenkillä pääsee esimerkiksi nauttimaan luonnon rauhasta, kun ulkoilija suuntaa askelet metsäisille lenkkipoluille.
Talvella lenkkipolut muuntuvat oivasti hiihtoladuiksi. Lumisena aikana voi ulkona harrastaa monenlaista muutakin liikuntaa ja urheilua. Kun pukeutuu sään ja lajin mukaan, on ulos lähteminen vielä mukavampaa. Ulkoilusta saa niin talvella kuin kesälläkin irti paljon. Sillä on myös monenlaisia terveyshyötyjä, joita ei ehkä aina tule edes ajatelleeksi.
Tapoja liikkua ulkona
Vaikka ulkoilu onkin hyväksi keholle, ei sen välttämättä tarvitse olla ainoa syy, miksi ulos tulee lähdettyä. Ulkoiluun on monenlaisia tapoja. Eri vuodenajoillekin on monia erilaisia keinoja liikkua ulkona. Talvella ulkoilla voi hiihtäen, lumikenkäillen tai vaikkapa retkiluistellen. Kävely, juoksu ja pyöräily onnistuvat vuoden ympäri, kunhan varustus on oikea.
Keväällä ulkoilu alkaa olla taas lämpimämpää hommaa, kun aurinko alkaa porottaa. Sen avulla ulkotenniskentät paljastuvat jälleen lumen alta. Rullahiihto ja -luistelu onnistuvat pitkästä aikaa. Kesällä järvissä, meressä tai vaikkapa maauimalassa uiminen on erinomainen keino ulkoiluun, kuten myös monet pallolajit ja erilaiset yleisurheilulajit.
Lämpimämmän kauden jälkeen voi varustautua muihin liikuntamuotoihin. Syksyä kohden innokas ulkoilija alkaa taas odottaa lumilajien kauden alkua, mutta ulkoilemaan voi lähteä myös sienikori käsivarrella tai marjaämpäri matkassa.
Ulkoilun hyödyt
Ulkoilu, erityisesti luonnossa liikkuminen, voi hyvinkin laskea stressitasoja. Viikoittaisen luontoannoksen voi hakea vaikkapa metsälenkillä joko juosten tai kävellen. Tällä tavalla saa myös lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä fyysistä suorituskykyä edistävä liikunta rauhaisassa, metsäisessä luonnossa, hellii niin kehoa kuin mieltäkin.
Suomessa pimeä aika on varsin pitkä. Jos ehtii ulkoilla valoisan aikaan auringon porottaessa taivaan täydeltä, voi onnistua hankkimaan jonkin määrän D-vitamiiniakin. Sitä ei Suomen pimeydessä ainakaan auringosta talvisin saa tarpeeksi. Lisäksi taivaalla loistava keltainen pallo tuo toki myös erittäin hyvän mielen ulkoilijalle.
Apua fyysisiin ongelmiin
Ulkoilu voi auttaa nukkumis- tai nukahtamisongelmiin tietyssä suhteessa. Tietysti fyysinen aktiivisuus ja liikunta vaikuttavat siihen, kuinka hyvin ihminen nukkuu. Kuntoilusta voi kuitenkin saada vielä lisää tehoa ongelmien selättämiseen.
Erityisesti luonnossa liikkuminen kasvattaa kuin huomaamatta myös aktiivisuuden määrää, sillä ulkona ihmiselle on ominaista tutkailla paikkoja, liikkua ja toimia. Neljän seinän sisällä helposti jämähtää paikalleen useiksi tunneiksi. Ulkoilemalla pääsee myös erityisesti kesäisin nauttimaan valosta, joka parantaa mieltä ja saa olon positiivisemmaksi.
Eri-ikäisille erilaisia terveyshyötyjä
Aivan pienestä lapsesta lähtien meille kerrotaan, että ulkoilu on tärkeää. Sitä se juuri esimerkiksi aiemmin mainituista syistä on. Lapsille ulkoilu tuo mahtavan määrän uutta ja mielenkiintoista tekemistä sekä tavan testata jo opittuja taitoja. Lisäksi perheen pienin voi opiskella uutta tietoa. Lapsien onkin huomattu liikkuvan jopa enemmän ulkona.
D-vitamiinin ja valon haaliminen kesäisillä ulkoilureissuilla on eri-ikäisille erittäin hyväksi. Samoin myös luonnon rauha vaikuttaa positiivisesti. Erityisesti ikääntyville henkilöille ulkoilu on erinomainen tapa vahvistaa kehoa, tasapainoa ja pitää yllä lihaskuntoa. Sitä voi huoltaa esimerkiksi kävelemällä erilaisilla alustoilla ja vaihtelemalla kävelynopeuksia. Vastustuskyvyn lisääntyminen sekä unen laadun parantuminen ovat erityisesti ikääntyvillä ihmisillä asioita, joita säännöllinen ulkona liikkuminen voi heidän elämäänsä tuoda.
Ulkoilulla on positiivisia vaikutuksia aivan jokaisen terveyteen. Parhaimmillaan se voi olla päämäärätöntä käyskentelyä luonnon keskellä tai hikitreeni urheilukentällä. Vaihtoehtoisesti se voi olla aivan muuta toimintaa, joka tuntuu mieleiseltä. Kuntoilulle ei tarvitse välttämättä asettaa erillistä tavoitetta, mutta pieni ulkona piipahtaminen päivittäin ei ainakaan tee pahaa kenellekään.